Primul tren China-România a plecat din Wuhan spre țara noastră. Ce transportă cele 50 de vagoane
Primul tren pe ruta China-România, în cadrul China Railwaye Express, a plecat, vineri, din orașul Wuhan. Garnitura are 50 de vagoane de marfă, iar destinaţia finală este Constanţa. Potrivit Ambasadei Chinei în România, trenul este încărcat cu ţesături, echipamente mecanice, cuptoare de temperare din sticlă şi produse de uz zilnic.
Primul tren de marfă pe ruta China-România a plecat din orașul Wuhan
Trenul China-România a părăsit, vineri, orașul Wuhan, anunță Ambasada Chinei la București. Garnitura a pornit din Gara Wujiashan.
„Primul tren pe ruta China-România în cadrul China Railwaye Express a plecat cu succes de la municipiul Wuhan. Trenul, compus din 50 de vagoane încărcate plin cu cuptoare de temperare din sticlă, ţesături, echipamente mecanice şi produse de uz zilnic, a pornit de la Gara Wujiashan, Wuhan a Companiei Căii Ferate a Chinei”, au transmis reprezentanții instituției diplomatice.
Destinația finală este Constanța
Trenul trece prin oraşul Qorğas Qalası, străbate Kazahstan, Georgia, traversează Marea Caspică şi Marea Neagră, urmând să ajungă la Constanța prin transport combinat feroviar-mare.
În aceste zile, China organizează cel mai mare spectacol de forță militară în aer și mările din jurul Taiwanului, inclusiv lansarea de rachete balistice. Exercițiile urmează unei vizite pe insulă a președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. Beijingul consideră că provincia separatistă va fi, în cele din urmă, din nou sub controlul său. Cu toate acestea, insula autonomă se vede diferită de continent, având propria constituție și lideri aleși democratic. Președintele chinez Xi Jinping a spus că „reunificarea” cu Taiwan „ trebuie îndeplinită ” și nu a exclus posibila utilizare a forței pentru a-și vedea visul împlinit.
Dacă Republica Populară Chineză va prelua Taiwanul, unii experți occidentali sugerează că ar putea proiecta mai repede puterea în regiunea de vest a Pacificului și chiar să amenințe baze militare americane la distanță de Guam și Hawaii. Dar cea mai mare putere economică a lumii insistă că intențiile sale sunt pur pașnice.
Tensiuni tot mai mari în regiunea Asia-Pacific
Relațiile dintre Taiwan și China par să se fi deteriorat brusc în urma vizitei lui Nancy Pelosi, pe care Beijingul a catalogat-o „extrem de periculoasă”. Republica spune că exercițiile sale militare se concentrează pe șase zone periculoase din jurul Taiwanului, dintre care trei se suprapun cu apele teritoriale ale insulei. De cealaltă parte, Taipei acuză că manevra, care obligă navele și avioanele să găsească rute în jurul acelor zone, îi încalcă suveranitatea și echivalează cu o blocadă.